Man met snor en baard in pak staat voor glazen kantoorpand

Pensioen

  • Meer inzicht in uw pensioensituatie later
  • Onafhankelijk pensioenadvies op maat
  • Advies door een deskundig adviseur
Afspraak maken

DGA: pensioen in eigen beheer of toch niet?

Als DGA van een BV heeft u een bijzondere positie: u bent zowel werknemer als werkgever. Daardoor heeft u als directeur-grootaandeelhouder meer mogelijkheden voor uw pensioenopbouw dan anderen.

Uiteraard kunt u zich zoals iedereen voor uw pensioen verzekeren. In dat geval zult u maandelijks of jaarlijks een premiebedrag moeten afstorten. Maar u kunt er ook voor kiezen om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Dit kan binnen uw holding, een werkmaatschappij of een aparte pensioen-BV. Wat de verstandigste keuze is, hangt af van uw omstandigheden en persoonlijke voorkeuren.

Flexibele cashflow

Als u pensioen in eigen beheer opbouwt, heeft dat niet alleen fiscale voordelen. Omdat u ervoor kunt kiezen om de pensioenopbouw als ‘papieren storting’ te doen, creëert u meer flexibiliteit in uw cashflowmanagement. Hier zit wel een risico in, omdat de fiscus op een dag met u zal afrekenen, of u nu pensioenvermogen heeft opgebouwd of niet!

Pensioen in eigen beheer kan in sommige gevallen ook minder interessant zijn. Bijvoorbeeld als de hoogte van de uitkering met 52% wordt belast. In dat geval wordt uw eerdere fiscale voordeel op zijn minst teniet gedaan.

Lijfrente

Een alternatief voor pensioen in eigen beheer is om na het beëindigen van uw bedrijfsactiviteiten van -een deel van- uw stakingswinst een lijfrente te kopen bij een bank of verzekeringsmaatschappij. U kunt er ook voor kiezen om een al dan niet ‘papieren overdracht’ aan uw eigen BV te doen. Een lijfrente is meestal een stuk flexibeler dan pensioen.

Risico’s

Als er een verschil is tussen uw pensioenopbouw op papier en in daadwerkelijk vermogen, loopt u een financieel risico. Niet alleen omdat u de fiscus moet betalen zodra u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, ook omdat in het geval van echtscheiding uw partner recht kan hebben op een deel van het -al dan niet fictieve- pensioen.

Advies is onontbeerlijk

Gedegen pensioenadvies is daarom onontbeerlijk. Als pensioenspecialist helpen wij u hier graag bij. Maak gerust een een afspraak voor een oriënterend gesprek. Vul hiervoor het contactformulier in of bel ons op (0162) 471291.

Stel ons gerust uw vraag